Bakan Kacır: KOSGEB’den yararlanan kobilerin sayısını 6 bin 680’e çıkardık

Burada konuşan Bakan Kacır, hizmet aşkıyla çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Dicle’nin bereketle aktığı topraklarda, zengin ve kadim tarihiyle, eşsiz doğasıyla Batman ülkemiz için ayrı bir öneme sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bugün, Batman’ımıza yeni projeler kazandırmanın sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilmek ilmek dokuduğumuz güven ve istikrar ikliminde durmadan, yorulmadan millete hizmet aşkıyla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

 

 

‘KOSGEB’DEN YARARLANAN KOBİLERİN SAYISINI 6 BİN 680’E ÇIKARDIK’

Bakan Kacır, yatırımlarla 113 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünün açıldığını belirterek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye Yüzyılı’nda sayısız projeyi Batman’ımıza, Batmanlılarımıza kazandırıyoruz. Son 22 yılda; 26,4 milyar lira tutarında sabit yatırım için 1570 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Böylece şehrimizde 113 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Bakanlık olarak sağladığımız 1 milyar liradan fazla finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgemizde 12 bin 500’ün üzerinde yeni istihdam oluşturduk. Geçtiğimiz yıl Batman OSB’nin 200 hektarlık genişleme alanının altyapı inşaatını tamamlayarak sanayicimizin hizmetine sunmuştuk. Bu yıl da 430 hektarlık 5. ilave alanın altyapı çalışmalarını yatırım programına aldık. Kalkınmanın sacayaklarından biri olan KOBİ’lerimize KOSGEB destek programlarımızla can suyu olduk. 22 yıl önce Batman’da KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor iken, AK Parti döneminde bu sayıyı 1.4 milyar lira destekle 6 bin 680 KOBİ’ye çıkardık. Katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmayı hızlandırmak için şehrimize 1 Ar-Ge merkezi kazandırdık. Tüm bunlarla beraber Batman’ı, Batmanlı gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasında bir adım öteye taşımak adına faaliyetlerimiz sürüyor. Son 22 yılda, TÜBİTAK destek programlarıyla 15 proje ve 67 bilim insanımıza 40 milyon lira destek sağladık. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yürüyüşünde Batmanlı gençlerimizin de yer alması adına Batman’ımızda Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni kurduk” diye konuştu.

‘KAMUDAN ÖZEL SEKTÖRE 200 PROJEYE 612,2 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK’

Kente istihdam sağlayacak yeni alanların yapılacağını ifade eden Bakan Kacır, “Dicle Kalkınma Ajansımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından desteklenen projelerle Batman’ımızın bir taraftan güçlü sanayi altyapısını desteklerken diğer taraftan şehrimizin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyarak zengin kültürel ve tarihi mirasını ekonomik değere dönüştürüyoruz. Kadınlarımızın ve gençlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Dicle Kalkınma Ajansımız ile şehrimizde bugüne kadar kamudan özel sektöre 200 projeye 612,2 milyon lira destek sağladık. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı lise ve dengi okullar düzeyinde ülkenin tek mobil oyun ve animasyon merkezini ilimize kazandırdık. Şehrimizin önemli inanç ve kültür merkezlerinden Mor Kuryakus Manasatırı’nın restorasyonununa ilk desteği Kalkınma Ajansımız verdi ve eserin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Bu projeye katkılarını esirgemeyen çok değerli Gençlik ve Spor Bakanımıza da huzurlarınızda şükranlarımı iletiyorum. Hasankeyf’te gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kültürel mirası koruyarak doğa turizmi altyapısını güçlendirdik. Ajans destekleriyle hayata geçirdiğimiz Hasankeyf, Kozluk ve Gercüş Tekstil Atölyesi Projeleriyle toplam 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip ve 450 vatandaşımıza istihdam sağlayacak tekstil atölyelerini şehrimize kazandırıyoruz. Hasankeyf ve Kozluk Tekstil Atölyelerini firmalarımıza teslim ettik. Gercüş Tekstil Atölyesinin de inşaatını tamamladık. Batman- OSB Tekstilkent Projesiyle de organize sanayi bölgesi bünyesinde her biri 1750 metrekare kapalı alana sahip 900 kişilik istihdama imkan verecek 5 tekstil atölyesi kuruyoruz. Bu atölyeleri de uygun özel sektör işletmelerine tahsis edeceğiz” diye konuştu.

‘7 PROJENİN İMZA TÖRENİNİ YAPIYORUZ’

Bakan Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 24,7 milyon lira destek sağlanan 7 projenin, Batman’ın kalkınma yolculuğuna güç katacağını belirterek, şöyle dedi:

“GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile Batman’daki kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin 84 projesine verdiğimiz destek 428,3 milyon liraya ulaştı. Batman’ın kadim tarihini koruyarak, turizm ve nitelikli insan kaynağı potansiyelini harekete geçirecek projelere imzamızı attık. Bugün de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 24,7 milyon lira destek sağladığımız ve Batman’ın kalkınma yolculuğuna güç katacak 7 projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Batman’da, Ezidi ziyaretgahlarının çevresel düzenlemesini gerçekleştirirken, soyut kültürel miras unsurlarını da gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Hasankeyf Müze Bahçesi’nin çevre düzenlemelerini gerçekleştirerek müzemizin tam anlamıyla turizme entegre olmasını sağlıyoruz. Dikey tarım uygulamalarında yenilenebilir enerji kullanımını destekliyoruz. Kışlık sebze yetiştiriciliği ve ikinci ürün yetiştirmeyi teşvik ediyoruz. Üreticilerimize sağladığımız tohum ve ekipman desteğiyle hem çiftçimizin gelirinin hem de istihdamın artırılmasına katkı sağlıyoruz. Kadın girişimciliğini güçlendirerek kadınlarımızın ekonomiye katılımını sağlıyoruz. Yıllardır terörle, yokluk ve yoksullukla anılan bölgemize hakiki baharı biz getirdik. İnanıyorum ki artık bu kazanımlardan geriye bir dönüş olmayacaktır. Bölgemizde sükunet ve huzur hakim oldukça, milletimiz de bu güven ortamına yetki ve destek verdikçe şehrimiz daha da büyüyecek ve kalkınacaktır.”